Συμβουλές και μυστικά για υγιή δόντια

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, η κακή υγιεινή του στόματος αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο. Η έρευνα αυτή, που έχει γίνει από Σουηδούς επιστήμονες και ερευνητές, εμφάνισε πως τα πολύ υψηλά επίπεδα των βακτηρίων στα δόντια έχουν άμεση σχέση με τον πρόωρο έως και 13 χρόνια θάνατο από εμφάνιση καρκίνου.

Αιτία του πρόωρου θανάτου από καρκίνο, σύμφωνα με τις μελέτες, αποτελούν οι φλεγμονές και οι μολύνσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην περίπτωση της ουλίτιδας που προκαλείται από την ανάπτυξη οδοντικής πλάκας, δηλαδή από την ανάπτυξη βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα λόγω μη σχολαστικού καθαρισμού των δοντιών.

Για τον λόγο αυτό απαιτείται συστηματικός και προσεκτικός καθαρισμός των δοντιών. Υπάρχουν μάλιστα και μικρά μυστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να προφυλάξουμε τα δόντια μας και να τα κρατήσουμε γερά και υγιή.

  • Πρέπει να αποφεύγουμε να σφίγγουμε ή να τρίζουμε τα δόντια, γιατί μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στα δόντια μας. οι ρωγμές αν είναι επιφανειακές μόνο δεν χρειάζεται ανησυχία, αλλά αν είναι βαθύτερες μπορεί να οδηγήσουν είτε σε φλεγμονή του νεύρου του δοντιού, είτε σε σπάσιμο το ίδιο το δόντι. Εαν λοιπόν κάποιος παρατηρήσει ότι τρίζει τα δόντια του στον ύπνο, θα πρέπει να προμηθευτεί τα ειδικά μασελάκια για να προστατεύσει τα δόντια του.
  • Ξεπλένοντας το στόμα με νερό, μετά από κατανάλωση φαγητού ή ποτού, καθαρίζουμε τα δόντια από τυχόν υπολείμματα και τα προφυλάσσουμε από την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Οι φρονιμίτες, εάν ενοχλούν και προκαλούν επεισόδια πόνου, σημαίνει πως είναι χαλασμένοι και πρέπει να αφαιρούνται γιατί αλλιώς αποτελούν εστία μικροβίων.
  • Η εμφάνιση έλκους στην περιοχή του στόματος ή πληγών, και μάλιστα όταν αυτές επιμένουν, καλό θα ήταν να διαγνωστούν από έναν οδοντίατρο. Η ύπαρξή τους μπορεί να οφείλεται απλά σε έλλειψη κάποιας βιταμίνης έως και σε καρκίνο του στόματος.
  • Τα παλιά προϊόντα λεύκανσης αποτελούσαν απειλή για τα δόντια. Η νέα γενιά όμως προϊόντων λεύκανσης των δοντιών είναι πολύ εξελιγμένη και φροντίζει για την προστασία και όμορφη εμφάνιση των δοντιών.
  • Τα δόντια δεν πρέπει να τα βουρτσίζουμε αμέσως μετά από τα γεύματα, γιατί λόγω των οξέων που αναπτύσσονται στο στόμα σε συνδυασμό με την οδοντόκρεμα, η αδαμαντίνη καταστρέφεται. Τα δόντια θα πρέπει να τα βουρτσίζουμε σχολαστικά, μισή ώρα μετά από το κάθε γεύμα.
  • Καλό θα ήταν η κατανάλωση ποτών, χυμών και αναψυκτικών να γίνεται με καλαμάκι, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των υγρών με τα δόντια, που διαβρώνουν την αδαμαντίνη και οδηγούν στην καταστροφή των δοντιών.
Λεύκανση Δοντιών

Comments are closed.