Καθαρισμός των δοντιών

Τι είναι ο καθαρισμός των δοντιών

Ο καθαρισμός των δοντιών ή αποτρύγωση ή θεραπεία κατά της ουλίτιδας, όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι η απλούστατη διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η πέτρα (τρυγία) από την επιφάνεια των δοντιών. Η διαδικασία αυτή δε μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι, αλλά απαιτούνται οι ειδικές γνώσεις ενός οδοντιάτρου.

Εκτός όμως από την επιστημονική έννοια του όρου, ο καθαρισμός των δοντιών είναι μια καθημερινή διαδικασία με σκοπό την προφύλαξη της υγείας τόσο των δοντιών μας, όσο και των ούλων μας. Ο μη τακτικός και προσεκτικός καθαρισμός των δοντιών μας είναι που οδηγεί και στη δημιουργία πέτρας (οδοντικής πλάκας) στα δόντια.

 Σωστό βούρτσισμα των δοντιών

Για να παραμένουν τα δόντια μας υγιή και γερά, θα πρέπει να τα βουρτσίζουμε δύο φορές την ημέρα απαραιτήτως. Μία το πρωί πριν πάρουμε το πρωινό μας και μία το βράδυ μετά από το βραδινό μας και πριν πέσουμε για ύπνο.

Κάθε βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να γίνεται σχολαστικά, να βουρτσίζονται όλα τα δόντια και εσωτερικά και εξωτερικά, και να διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά. Το βούρτσισμα των δοντιών δεν πρέπει να γίνεται απευθείας μετά το γεύμα μας, αλλά τουλάχιστον μισή ώρα μετα, αλλιώς μπορεί σε συνδυασμό με τα διάφορα οξέα που περιέχονταν στις τροφές να βλάψει τα δόντια μας.

Συνίσταται η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, για καλύτερα αποτελέσματα και λευκότερα δόντια. Οι οδοντόκρεμες που περιέχουν μικροσφαιρίδια είναι πιο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια και στη διατήρηση της υγείας δοντιών και ούλων.

Φθοριούχες οδοντόκρεμες και ιδανική χρήση τους

  • Παιδιά μέχρι 3 χρονών

Ελάχιστη ποσότητα οδοντόκρεμας με τουλάχιστον 1000 ppm φθορίου.

  • Παιδιά από 3 έως 6 χρονών

Ποσότητα ενός στραγαλιού οδοντόκρεμας με 1350 – 1500 ppm φθορίου το πολύ.

  • Παιδιά από 6 χρονών έως ενήλικες

Ποσότητα φυσιολογική οδοντόκρεμας με το λιγότερο 1450 ppm φθορίου.

 Σωστή οδοντόβουρτσα

Στο εμπόριο κυκλοφορεί μια πολύ μεγάλη ποικιλία από οδοντόβουρτσες που χαρίζουν στον καταναλωτή την δυνατότητα να επιλέξει την ιδανική για τις προσωπικές του ανάγκες της στοματικής υγιεινής του ούτως ώστε να μπορεί να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα και την μεγαλύτερη προστασία για τα δόντια και τα ούλα του.

Η οδοντόβουρτσα που θα επιλέξουμε θα είναι ανάλογα με τις ανάγκες των δοντιών μας και την ευαισθησία των ούλων μας, σκληρή, μέτρια ή μαλακή, θα πρέπει να έχει άνετη λαβή για να μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε εύκολα και θα είναι ή απλή ή ηλεκτική ανάλογα με το τι βολεύει καλύτερα εμάς.

Επίσης η μορφή των τριχών της οδοντόβουρτσας μπορεί να είναι σε ευθεία ή πλάγια κοπή, και αυτό θα το επιλέξουμε ανάλογα με το αποτέλεσμα. Ανάλογα με το πόσο καλά καθαρίζουν τα δόντια μας και ανάλογα με το αν ερεθίζονται εύκολα και ματώνουν, απιλέγουμε την οδοντόβουρτσα που νιώθουμε ιδανική για εμάς.

 Σωστό βούρτσισμα των δοντιών και πώς γίνεται

Εφαρμόζουμε την οδοντόκρεμα επάνω στην οδοντόβουρτσα και εναποθέτουμε την οδοντόβουρτσα επάνω στα δόντια, κάθετα με αυτά, δηλαδήσε γωνία 45 μοιρών από τα ούλα. Με κυκλικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις βουρτσίζουμε καλά όλα τα δόντια, και από την εσωτερική και από την εξωτερική τους μεριά.

Στο τέλος, μετά από το προσεκτικό βούρτσισμα όλων των δοντιών, βουρτσίζουμε απαλά και τη γλώσσα και τον ουρανίσκο, για να απομακρύνουμε τα βακτήρια και να διατηρήσουμε φρέσκια και δροσερή αναπνοή.

 Οδοντικό νήμα και σωστή χρήση

Με τη χρήση του οδοντικού νήματος σε καθημερινή βάση εξασφαλίζουμε την απομάκρυνση των τροφών που έχουν μείνει ανάμεσα στα δόντια, την εξασφάλιση καθαρής αναπνοής, την αφαίρεση της πλάκας και τη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης ουλίτιδας.

Κόβουμε περίπου 40 με 45 εκατοστά οδοντικού νήματος και το στερεώνουμε στα δάχτυλά μας αφήνοντας ελεύθερα ανάμεσα περίπου 5 εκατοστά. Το κρατάμε τεντωμένο και το περνάμε ανάμεσα από τα δόντια και μέχρι να φτάσει στα ούλα. Ανεβοκατεβάζουμε το νήμα γύρω στις 10 φορές και προχωράμε στα επόμενα δόντια.

Τον καθαρισμό με το οδοντικό νήμα τον κάνουμεμια φορά την ημέρα, το βράδυ, μετά από το βούρτσισμα των δοντιών και πριν από τον ύπνο.

 Στοματικό διάλυμα

Προσοχή θα πρέπει να δείξουμε αν το στοματικό διάλυμα προορίζεται για παιδιά.στην περίπτωση αυτή να προτιμάται στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ.

Τα στοματικά διαλύματα βοηθούν στην απομάκρυνση των βακτηρίων που έχουν παραμείνει στο στόμα, καθώς και στη διατήρηση δροσερής και καθαρής αναπνοής.

Λεύκανση Δοντιών

Comments are closed.